Veel huishoudens zijn steeds meer bezig met afval scheiden. In iedere gemeente zijn er andere regels opgesteld wat betreft de afvalbakken, waardoor het niet eenvoudig wordt. Regelmatig gaat er dus wel eens wat in de verkeerde bak. Echter kan het grote gevolgen hebben voor de natuur en jouw directe omgeving. Het kan daarom een goede stap zijn om zelf ook bewuster met jouw afval om te gaan. Maar hoe kun je nou echt afval scheiden en wat heb je er allemaal voor nodig? Lees snel verder en ontdek hoe jij jouw steentje bij kunt dragen.

De eerste stappen naar minder afval

Afval scheiden is bedoeld om minder restafval te hebben. Restafval kost namelijk veel energie, waardoor er ook schadelijke stoffen vrijkomen. Je kunt daarom het beste investeren in een goede duo afvalbak. Deze nemen namelijk niet veel ruimte in beslag, waardoor je binnenshuis al kunt beginnen met afval scheiden. Daarbij is het altijd goed om te bekijken hoe je minder afval kunt maken. Dit klinkt logisch, maar onbewust heb je toch al snel veel afval in handen. Neem bijvoorbeeld een lunchbox mee in plaats van plastic zakjes, neem een herbruikbare drinkfles en ga voor een tas die je kunt hergebruiken.

Van supermarkt tot in het huis

Tevens kun je actief gaan kijken naar de verpakkingen waarin je jouw producten koopt. Afval scheiden kan namelijk ook al in de supermarkt. Ga voor bepaalde producten waar slechts een bepaalde verpakking omheen zit en zorg dat er geen voedselverspilling ontstaat. Het actief zoeken naar afval gaat dan thuis door met actief weggooien. Uit gemak wil je immers nog wel eens spullen bij elkaar gooien. Door de afvalemmers binnen handbereik te zetten is dit niet meer nodig. Iedereen in het gezin kan er zo goed bij.