Misschien heb je er al eens van gehoord: Circulaire economie. Dit is namelijk een economisch systeem van gesloten kringlopen. Grondstoffen, onderdelen en producten zullen in deze economie zo min mogelijk van hun waarde verliezen en er wordt gebruik gemaakt van hernieuwbare energiebronnen. Het klinkt voor veel ondernemers als muziek in de oren, maar velen weten niet wat er allemaal bij komt kijken. De basis begint bij een minimaal grondstofgebruik, het hergebruiken van producten en het hergebruiken van grondstoffen. Maar wat nog meer? Onderstaande informatie legt het helemaal voor jou uit, zodat je zelf deze economie toe kunt passen.

Het hergebruiken van onderdelen voor de waarde

Circulaire economie begint bij het reduceren van de grondstoffen die gebruikt worden. Je moet immers niet veel inkoop hoeven te doen, terwijl je er wel het maximale uit kunt halen. Daarbij moet er een maximaal hergebruik van onderdelen en producten zijn. Zo zorg je ervoor dat ook hier de inkoopwaarde laag blijft. Het recyclen van grondstoffen maakt het helemaal af. Wanneer je dit toepast binnen het bedrijf, zorg je ervoor dat alle onderdelen van een bepaald product weer ergens voor gebruikt kunnen worden, waardoor je de waarde zo stabiel mogelijk blijft houden.

Altijd een hoge winst

Je kunt er daarom vanuit gaan dat er bij een circulaire economie geen afval ontstaat. Ieder onderdeel en iedere grondstof kunnen namelijk wel ergens voor gebruikt worden of op een dusdanige manier bewerkt worden dat het alsnog gebruikt kan worden. De kosten voor het afvoeren van afval kan hierdoor ook zo laag mogelijk worden gehouden, terwijl je de producten wel weer op een goedkope manier voor een hogere waarde kunt verkopen. De rest gebruik je weer voor nieuwe energie, waardoor de productie voort kan bestaan. Zo heb je als bedrijf altijd een hogere winst te pakken.