Oude elektronica blijft vaak lang in de kast liggen. Je weet namelijk niet wat je ermee aan moet en wie weet komt het nog eens van pas. Toch kan het een goed idee zijn om het weg te doen. Er zijn veel plekken waar je jouw oude elektronica in kunt leveren. Velen weten niet wat er daarna mee gebeurt, terwijl het een interessant proces kan zijn. Het belandt namelijk niet zomaar bij het afval, maar gaat een lang proces in waardoor anderen weer kunnen genieten van onder andere elektronica. Maar wat gebeurt er precies mee?

Onderdelen hergebruikt voor elektronica

Oude elektronica is vaak nog prima voor een tweede leven. Het is daarom ook niet vreemd dat veel mensen hun oude telefoon, laptop of tablet verkopen als deze nog werken. Er kunnen echter ook onderdelen kapot zijn, waardoor apparatuur niet meer werkt. Dit wil echter niet zeggen dat alles kapot is. Oude elektronica wordt daarom uit elkaar gehaald, zodat er nieuwe elektronica van gemaakt kan worden. Dit kunnen slechts enkele draadjes zijn, maar ook volledige onderdelen aan de binnenkant. Op deze manier kunnen kosten voor de productie gespaard blijven en de winst zo hoog mogelijk.

Een nieuw leven

De onderdelen die niet meer gebruikt kunnen worden, kunnen gerecycled worden. Hiermee wordt niet alleen materiaal omgesmolten tot nieuwe materialen, maar kan er ook energie vrijkomen. Deze energie wordt weer gebruikt binnen het productieproces. De kosten kunnen op deze manier veel lager worden gehouden dan bij andere productieprocessen, waardoor de waarde van de meeste producten behouden wordt. Duurzame producten gaan immers ook weer langer mee en de ontwikkeling ervan is niet schadelijk voor het milieu. Met jouw oude elektronica kun je dus niet alleen bijdragen aan het milieu, maar blaas je ook nieuw leven in oude apparaten.