Afval is niet weg te denken uit onze samenleving. Vrijwel overal zit een verpakking omheen en we gooien regelmatig spullen weg. Hierdoor ga je je afvragen of er ooit een tijd aankomt dat er geen afval meer te vinden is. Er is al veel onderzoek gedaan naar het verminderen van afval, maar kan dit ook helemaal verdwijnen? Het antwoord hierop is nog altijd niet gevonden, maar er zijn wel mogelijkheden om het zoveel mogelijk te beperken. Maar hoe kunnen we er dan voor zorgen dat we zo min mogelijk afval in ons leven hebben? Je leest het hieronder.

Maatregelen treffen voor minder afval

Een leven zonder afval wordt steeds belangrijker. Zo worden er al maatregelen genomen tegen de grote hoeveelheid plastic. Veel van onze etenswaren worden al niet meer in plastic verkocht, tasjes moet je zelf meenemen naar de winkel of er wordt gebruik gemaakt van een alternatief en we krijgen steeds meer drinken in andere verpakkingen. Toch is nog niet al het afval hiermee verdrongen. In plaats hiervan wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van een circulaire economie, oftewel het hergebruiken van onderdelen en het recyclen van onderdelen die niet meer werken. 

Het is mogelijk

Een leven zonder afval kan in de toekomst voor gaan komen wanneer meer bedrijven circulaire economie toe gaan passen. Er komen hierdoor duurzame producten op de markt, welke van oudere elektronica gemaakt zijn. Echter moet er meer gedaan worden dan alleen het hergebruiken van onderdelen om een wereld zonder afval te creƫren. Deze utopie, zoals velen het noemen, zou nog wel eens werkelijkheid kunnen worden als iedereen maatregelen gaat treffen om afval te scheiden, zodat het op een goede manier gerecycled kan worden en dus ook kan worden hergebruikt voor alledaagse producten. Wellicht is er over een aantal jaar geen afval meer te vinden.